Tarih/Sanat/Kültür/Bilim/Kişisel Blog

31 Ağustos 2019 Cumartesi

Islık Çalan Ok (Mete Han)

       Dünyamızın bu zamana kadar gördüğü ve şahit olduğu en büyük olaylardır savaşlar, geçmişte olduğu gibi günümüzde eksik olmayan savaşların birde teknoloji boyutu vardır. Devletleri orduları hatta halkı tedirgin eden teknolojik oluşumlardır aslında. Bu yazımda günümüz askeri teknolojisinden çok eski çağlara ait bir konudan bahsedeceğim. Türklerin kullanmış olduğu, ‘’Islık çalan ok ucu’’ (Temren).


13. Yüzyıl Islık Çalan Ok Kemikten Yapılmıştır.

      Islık çalan ok ucu ‘’vızlayan, vızıldayan veya çavuş oku’’ olarak adlandırılır. Büyük Hun İmparatoru Mete Han tarafından icat edilmiştir. Madeni ok uçlarının oklara takılması amacı ile meydana gelmiş küçük ama etkili bir teknolojidir. Öldürmekten çok savaşlarda haberleşmek ve sesi ile düşmanı tedirgin etmektir.


Mete Han Dönemi Islık Çalan Ok

     Mete Han, M.Ö 209 yılında Devlet töresini bozan babasını bu ok uçunu kullanarak öldürtmesinden sonra tahta geçmiştir. Dönemine damga vurmuş ve hala daha isminden çok söz ettiren Mete Han Türk birliğini ve beraberliğini saylayan ilk liderdir. Mete Han, askeri deha olmakla beraber mucit bir kişiliğe sahipti. O zekasını ve stratejisini savaş alanlarında birçok kez ispat etmiş, tecrübeleri doğrultusunda kusursuz ıslak çalan ok’u icat etmiştir. Ok’un kullanımına gelecek olursak diğerleri ile aynı olup, aralarındaki tek fark ok yaydan fırlarken çok şiddetli ıslık sesi çıkarması ve sonucunda düşmanın endişelenip korku duygusuna bürünmesi sağlanırdı. Mantıksal olarak bir ok ile sadece bir kişi öldürülebilir, ancak küçük bir sessizliğin ardından ıslık çalan ok ile binlerde düşmanı korkutup, endişelendirip savaş başlamadan öleceklerini düşünmeleri, mağlup olarak savaşa başlamalarına neden olacaktır. Islık çalan ok’u Mete Han’ın rütbeli askerleri kullandığı gibi, Osmanlı Devletinde ise çavuşlar kullanmıştır. Rütbe dizilimine göre ilk oku Mete Han atar ardından ise rütbeli askerleri aynı yöne oklarını göndermeye başlardı. Muazzam bir disiplin ve strateji ile salınan oklar büyük bir ıslık gürültüsü eşliğinde hedefine ulaşırdı.


Moğol Dönemine Ait Islık Çalan Ok

      Türkler her zaman olduğu gibi savaşın efendisi, oyunun kurucusu ve oyunları bozan olmuştur. Görüyoruz ki içsel olarak hala daha aynı özellikleri taşıyor, uygulamaya devam ediyoruz. Türk ırkı ve gerçek müttefikleri endişelenmesin asla ‘’ biz gemiyiz onlar sadece mürettebat, gemi batarsa mürettebat boğulmaya mahkumdur’’…




4 yorum:

  1. Harika bir icatmış dönemine göre. Akıl dolu! Muhtemelen o deliklerden giren rüzgar ile yüksek bir gürültü çıkarıyordur o ıslık çalan ok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet rüzgarın rolü büyük tabi icat da dönemine göre çok şaşırtıcı bir şekilde etkileyici. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Müthiş bir savaş sanatı örneği. İnce düşünülmüş, zeka içeren, basit ve bir o kadar da etkili bir icat. Geçmişteki bu kadar başarı ve namın tesadüf olmadığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerinize kesinlikle katılıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil

Tarihte Bugün 08/08/1915

Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı.

İzleyiciler

Çeviri / Translation

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

TELİF © Serhat Acar TÜM HAKLARI SAKLIDIR

( YORUMLARDA LİNK PAYLAŞMAYINIZ )