Tarih/Sanat/Kültür/Bilim/Kişisel Blog

31 Ağustos 2019 Cumartesi

Ulu Çınar Ağacı (BİR ÇINAR'IN HİKAYESİ)

     Ordu’nun Ünye ilçesesinde Cumhuriyet Meydanında bulunan bu ağaç doğu çınarı (Platanus Orientalis) türündendir. 450-500 yıl olarak kabul edilmektedir. Çevresinin boyu 9 metre iken çapı 3 metredir. 30 metre boyundadır. Çok geniş dalları ile büyük bir alanı çevreleyen ve çevrelediği alana gölgesini bırakan eşsiz bir eserdir.

Ünye Ulu Çınar Ağacı 2019

TARİHİ

        Bir rivayete göre 1461 yılında Trabzon seferinden dönen Fatih Sultan Mehmet Han Ünye’nin şu anki meydanına girer. Burada hiç ağaç olmadığını fark eden İstanbul Fatihi Lalasına dönerek ‘’Lala burada neden hiç ağaç yok? Hemen çadırımın önüne fidan dikilsin buradan tekrar geçmek nasip olursa gölgesinde dinleniriz’’ diyerek çadırın kurulduğu yere çınar ağacı dikilmesini emreder. Dikilen çınar ağacı bu günden sonra birden çok olaya şahit olacaktır. Bu tarihi olaya bakılarak çınarın 558 yıllık olduğu da anlaşılmaktadır.


Ağacın Arasından Görünen Yer Cami Eski Hapishane (İdam Mahkumlarının Kaldığı Yer)


HİKAYESİ

        Çınar’ın dikildiği bölge döneminde meydan olarak kabul edilmiştir. Ünye deki tüm yollar bu çınar ağacına çıkar. Yerel halk çınar’ın altında dinlenir ve gölgesinde oturur. Aynı zamanda buluşma noktasıdır. Arkadaşlar burada buluşur konserler, bayram törenleri ve siyasi mitingler burada yapılır. Önemli etkinliklerin odak noktasıdır. Çınar ağacı’nın dikili olduğu bölge ‘meydan’ olarak kabul edilmesi nedeni ile yerleşim bu alanın çevresinde başlamıştır. Nal, fayton, araba ve korna sesleri, eskiden kurulan pazarın sesleri, çocukların sesleri, banklarda oturup yapılan güzel sohbetlerin şahididir. 1950’li yıllarda 2 gövdeye sahip olan çınar ağaçı’nın bir gövdesine yıldırım düşmesi sonucu parçalanmış ve restorasyon çalışmaları sırasında içi doldurulmuştur. Birden çok sel felaketine tanıklık eden ulu çınar aynı zamanda mahkumları idam ettirmek içinde kullanılmıştır. Ağaç’ın hemen yanında bulunan tarihi cami zamanında hapishane olarak kullanılmıştır. İdam mahkumları buraya getirilir ve idam gününe kadar burada tutulurdu. Mahkumların geceleri çıkardıkları hüzün seslerinin şahididir. Hacı Ali Paşa tarafından yüzlerce mahkum bu çınar ağacında idam edilmiştir.


Ünye Meydan ve Çınar Ağacı 2019

   Hayatı sadece biz insanlar değil bizim gibi diğer canlılarda yaşıyor. Her canlının bir hikayesi vardır. Çiçeğin filizlenip, büyüyüp, arıların durak noktası olması gibi döngüyü devam ettirirler. Zarar vermeden incitmeden hatta döngüye destek olarak devamlılıklarını sağlamalıyız. Olaylara sadece kendi açımızdan değil diğer canlılar açısından da bakmalıyız.

DÜNYADAKİ DİĞER CANLILAR OLMADAN BİZ VAR OLAMAYIZ…

KAYNAKÇA


0 Yorum:

Yorum Gönder

Tarihte Bugün 08/08/1915

Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı.

İzleyiciler

Çeviri / Translation

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

TELİF © Serhat Acar TÜM HAKLARI SAKLIDIR

( YORUMLARDA LİNK PAYLAŞMAYINIZ )