Çok fazla kişinin haberdar olmadığı bir bilgiyi sizlere ulaştırmak istiyorum. Doğa olayları arasında yer alan aynı zamanda bilim adamlarını şaşırtan olağan üstü bir durum olarak görülen halk arasında Catatumbo Şimşekleri, Dinmeyen Fırtına, Gökyüzündeki Ateş olarak ifade edilen bölgeden bahsedeceğim.
Venezuela'nın Zulia bölgesinde meydana gelen bu doğa olayında geçmişten günümüzü kadar ulaşan Catatumbo Nehri ile Marakaibo gölü üzerinde gerçekleşen şimşekler yılın 140-160 gecesi 10 saat süre ile çakmaktadır. 5 kilometre yüksekte oluşan bu doğa harikası büyük bir akım oluşturmakla beraber şimşek fırtınasına sebep olmaktadır. 400 bin amper olmak üzere şimşeklerin şiddeti yılda ortalama 1 milyon 176 bin elektrik meydana getiriyor.
Venezolana de Noticias haber ajansına göre Maracaibo Gölü’nde biten Zulia bölgesinde Nisan ve Kasım ayları arasında daha fazla şiddetli yağış ve gök gürültüsünün meydana geldini ifade etmiştir. 2010 yılının Ocak ayında kuraklık sebebi ile kaybolan Catatumbo Şimşekleri yerel halkın endişeye kapılmasına neden oldu. Ancak 2010'un Nisan ayında tekrar çakmaya başladı.
Bölgede yaşanan olayları 17 yıldır takip eden Venezuelalı çevreci Erick Quiroga, mevsimsel dengeye bağlı olarak dakikada 18 ila 60, 1 saat içinde 20 bin, yılda ise 1.2 milyon çivarında şimşek çaktığını ortaya çıkardı. Her çakan şimşek 100 milyon ampülü aydınlatacak enerjiyi üretiyor. Bunların yanı sıra 400 kilometre mesafeden izlenebilen şimşekler gemiciler tarafından yön tayin etmekte kullanılıyor.
Catatumbo bölgesi kilometre kare başına düşen 250 şimşek ile Guinness rekorlar kitabına da girmeyi başardı. Bir önceki rekor ise kilometre kare başına düşen 158 şimşekle Demokratik Kongo Cumhuriyetine aitti. Şimşeklerin oluşmasının sebebi And Dağlarından gelen rüzgar ve bataklıklardan yüzeye çıkan metan gazının etkisi sonuçu oluştuğu ifade ediliyor. Ozon tabakası üreten ve yenileyen en etkili bölge olduğu düşünülüyor.
0 Yorum:
Yorum Gönder