Tarih/Sanat/Kültür/Bilim/Kişisel Blog

9 Kasım 2019 Cumartesi

Siber Saldırı

Bilgisayar ve internet çağının gelişip ilerlemesi ile insanoğlu her zaman olduğu gibi zarar verme alanlarına hakim olmaya devam ediyor. Teknolojik faaliyetler biz insanların yararı için amaçlanıp hazırlanırken, farklı güçler teknolojik aletleri kendi lehine yada devletlerin lehine kullanmaktadır. Bunlar; sisteme sızan, virüs yazan yada bu virüsleri yayınlayan, kişisel bilgi, devletler arası bilgi çalan zarar vermeye odaklanmış ‘HACKER’ diye tabir ettiğimiz kişilerdir.


Günümüzde biz farkında olmadan devletler arası saha savaşları, hızlı bir şekilde siber alana da taşınmış durumda siyasi yaptırımlar, devletler arası krizler, güç gösterileri, teknoloji çalma işlemleri gibi zarar vermeye odaklanmış ve devletleri zor duruma sokan, ekonomik ve psikolojik olarak etkileyen bu oluşumun durdurmamız yada ciddi bir şekilde tedbir almamız gerekmektedir.

(31 Ekim 2019 Gece Gerçekleşen Siber Saldırılar)
    
Türkiye Cumhuriyetine Karşı Yapılan Siber Saldırılar

Ülkemizde siber saldırılar etkili olarak 24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri'ne ait Sukhoi Su-24M tipi uçağın sınır ihlali gerçekleştirmesinden dolayı Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sonucu başlayan süreci hepimiz hatırlıyoruz. Siyasi faaliyetlerin başlamasının ardından etkili bir şekilde Rus Hacker Gruplarınca yoğun bir siber saldırıya maruz kalmıştık. Bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyetin’in IŞİD Terör Örgütüne yardım ettiğini iddaa ederek, asılsız suçlamaları ile Anonymous Hacker Grubu tarafından başlatılan Siber Saldırılar sonucunda Bilişim Uzmanlarımız ve Türk Hacker Grupları bu saldırıları bertaraf etmiştir. Türk Hacker Grubu 'Ayyıldız Tim' tarafından Anonymous'un sitesi hacklendi ve sıradaki hedefin ise Rusya olduğunu açıkladılar. Son dönemde Ülkemizin 09.10.2019 da terörü temizlemek ve güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekatı, terörü destekleyen ülkelerin dolaylı yoldan kaybetmesi ve Türkiye Cumhuriyetinin zaferi ile sonuçlanan operasyonun ardından 27.10.2019 tarihinde Garanti Bankası ve Türk Telekom’a DDOS ataklarla saldırı yapıldı. Yapılan saldırıda Garanti Bankası yoğun internet trafiği nedeni ile dijital kanallarda erişim sıkıntısı yaşanıldığını belirtti. Türk Telekom da ise saldırının bertaraf edildiği açıklanırken, Siber Güvenlik Uzmanları tarafından saldırıların engellendiği bildirildi. Birçok ülkeden Siber saldırı almaktayız. Devletimize karşı yapılan etkili saldırıların çoğu ise ABD ve Rusya kaynaklıdır.


(31 Ekim 2019 Gece Gerçekleşen Siber Saldırılar)
                          
Devletimiz ne yaparsa yapsın bu siber saldırıları durduramaz ancak, zarar görmemizi engelleyebilir. Sonuçta ülke içerisinden kaynaklanan bir durum değil, ülke içinden gelen siber saldırıya karşılık verip anında engelleyebilir, sorumlularını bulabiliriz. Dışarıdan gelen tehditlerde bu durum çok farklı, her ne kadar saldırıya karşılık versek bile bu suçu işleyen kişi yada kişileri tespit edip haklarında işlem yapamadıktan sonra hiçbir anlamı yok ve saldırı yapanlara da lütfen saldırmayın diyecek halimizde yok. Bundan dolayı hangi şart altında olursak olalım bu konuya özen göstermeli ve ciddi tedbirler almalıyız.

(05 Kasım 2019 Saat 22.55 de Gerçekleşen Siber Saldırı)

Siber Alanda Ülkemizin Yapması Gerekenler

Öncelikle ülkemizin bu sorun ile mücadele edebilmesi için Siber Güvenlik Uzmanları yetiştirmeliyiz. Ardından Türk Siber Ordusu kurulmalı ve devlete bağlı olarak gelen ataklara karşılık vererek savunma ve saldırı yapmalıdır. İnternet alt yapısına sahip tüm özel sektöre bağlı alanları tedbir ve güvenlik nedeni ile devlet bünyesine dahil etmeli, GSM operatörleri, haberleşme ağları gibi alanlar, özel sektörden çıkmalıdır. Bunlar yapılamıyorsa, Siber Güvenlik Uzmanları bu alanlara yerleştirilip hem işletmenin hem de devletin çıkarlarını korumalıdır. Bu bünyeye sahip tüm özel sektörler sık sık teftiş edilmelidir. Aksi takdirde bu işletmeler çıkarları doğrultusunda hareket edebilir. Devletin özelleştirme düşüncesinden çıkıp bahsi geçen örnekleri kendi bünyesinde toplamalıdır. Ancak bu yapılırsa riski hafifletmiş veya tamamen ortadan kaldırmış oluruz.


NOT: An itibariyle Türkiye Cumhuriyetine karşı siber saldırılar devam etmektedir.


0 Yorum:

Yorum Gönder

Tarihte Bugün 08/08/1915

Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı.

İzleyiciler

Çeviri / Translation

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

TELİF © Serhat Acar TÜM HAKLARI SAKLIDIR

( YORUMLARDA LİNK PAYLAŞMAYINIZ )